EĞERLİ BAŞKÖY
Eğerli Başköye İlk yerleşimin hangi tarhte başladığı hakkında kesin bir bilgi elimizde mevcut değil. Eğerli başköy Kızılcahamam İlçesine 30 km. Ankara İline ise 110 km. uzaklıkta etrafı ormanlarla çevrili Değirmenciler, Duraşar ve Sarıçam adında 3 mahallesi bulunan şirin bir Anadolu Köyüdür.
DEĞİRMENCİLER MAHALLESİ
DURAŞAR MAHALLESİ
SARIÇAM MAHALLESİ
EĞERLİ BAŞKÖY KALESİ
Köyün Kuzey Doğusunda Rumlardan kaldığı bilinen Tarihi Başköy Kalesi olarak anılan ve çeşitli üniversiteler tarafından zaman zaman ziyaret edilen KALE mevcuttur.Kalenin tamamı doğal taş oyularak yapılmıştır.
Köyümüzün arazi yapısı engebeli ve soğuk bir iklime sahip olması nedeniyle tarıma elverişli olmadığından zor şartlarda hayvancılık yapılmakta ve Köy halkının çoğunluğu başta Ankara olmak üzere çeşitli şehirlere göç etmek durumunda kalmıştır.
EĞERLİ BAŞKÖY CAMİİ
(Yapım 1295 Restore 2000)
Eğerli Başköy' ün kuruluşu hakkında henüz kesin bir biligi elimizde mevcut değildir. Köyümüzde bulunan camiinin 1295 yılında köy halkı tarafından yapıldığı 150 m2 arsaya sahip olduğu bilniyor. Tamamı taş duvarlardan oluşan camiinin çatısı ise ahşap yapıya sahip iken çatının çürümeye yüz tutması nedeniyle 2000 yılında Köy Muhtarı ve Köy Derneğinin öncülüğünde ve Köy Halkının maddi katkılarıyla caminin mevcut çatısı yıkılmış ve duvarların tarihi dokusu bozulmadan beton çatı ile yeniden yapılmış ve camiinin iç kısmı ise yerden tavana kadar çini ile kaplanarak restore edilmiş ve yeniden hizmete sunulmuştur. Köy halkının maddi desteği ile Duraşar Mahallesi 1999 yılında tamamı yeniden alt katı Gasilhane, orta katı Köy Odası ve üst katı ise Camii olmak üzere yeni bir bina yapılmış ve hizmete sunulmuştur.
Camii önünde bulunan köy çeşmesi ise çeşitli yıllarda temir edilerek sürekli olarak köy halkının hizmetinde tutulmaktadır.
1984 yılında Köy Hizmetleri tarafından köyümüzün 2km. doğusunda bulunan tabii kaynak suyu köye getirilmiş ve köyün yüksek tepesine 100 tonluk bir depo yapılmış , köy içine döşenen borularla bütün evlere şebeke suyu bağlanmıştır. Köyün yüksek kesimlerinde kalan evlere mevcut depo suyunun ulaşmaması nedeniyle 2002 yılında Köy Muhtarı ve Derneğin Resmi kurumlarından temin edilen ödeneklerle yine köyün doğusunda bulunan 5km. uzakta bulunan kaynak suyu köye getirilmiş ve 150 ton kapasiteli ikinci bir depo yapılmış önceki depodan su alamayan köylülerin evlerine su çıkması sağlanmıştır.
Dernek yöneticilerinin ve Köy Muhtarının çalışmaları ile köyün muhtelif yerlerine yangın vanaları takılmış ve 150m yangın hortumu alınarak hizmete sunulmuştur.
Yine Köy Muhtarı ve Köy derneği Yöneticilerinin uzlaşarak çalıştığı ve köy halkının destekleriyle 1992 yılında altında Gasilhane bulunan üst katı imam lojmanı olarak kullanılmak üzere yeni bir bina yapılmış. Yine köyümüze eskiden hoca mektebi olarak hizmet veren ve yıkılma durumuna gelen bina yıkılarak yerine tamamı betonarma olmak kaydıyla yeni bir bina inşa edilmiştir.
Köy Konağında Büyük yemek salonu, Bayan mescidi,Muhtar odası,misafir odası,çay Ocağı ve Kiler bulunmaktadır.
Köyümüzün Sarıçam Mahallesi mevcut içme suyunun az olması nedeniyle Devlet desteği ve Köy halkının hummalı bir çalışması sonucu 5km.' den su getirilmiş ve Sarıçam Mahallesinin içme suyu sorunu çözülmüş. Depo yapımı için ise çalışmalar devam etmektedir
KÖY KONAĞI
1991 yılında Dernek kurulduktan sonra meydana gelen cenazelerde Dernek tarafından yemek hizmeti verilmeye başlayınca, Köyümüze 1974 yılında devlet tarafından yaptırılan Köy Konağında yeterli hizmet vermek için yemekhanenin olmadığını farkeden Dernek yönetimi ve köy Muhtarının gayretleri ile 1994 yılında çalışma yapılarak aynı anda 200 kişinin yemek yiyebileceği Yemekhane, Son derece kullanışlı ferah ve temiz bir şekilde Ahçıların rahat çalışabileceği tüm donanımları ile mutfak ilave edilmiş, aynı zamanda bayanlar için ise 100 kişinin aynı anda namaz kılabileceği mescit ilave edilmiştir.
Köyde Düğün, Nişan yapan ve başka nedenlerle toplu merasim tertip eden köy halkı köy Konağının imkanlarından faydalanıp misafirlerini temiz bir ortamda ağırlayabilme imkanına sahip bulunmaktadır.