DNN Designer
21 Aralık 2024 Cumartesi   Search »
    »    Giriş
    »    Kayıt
TURİZM Küçült
 
TURİZM 
 
EĞERLİ BAŞKÖY KALESİ
 
Kızılcahamam İlçesine 30 Km. uzaklıkta bulunan Eğerli Başköy’ün Kuzey doğusunda yer alan  ve Rumlardan kaldığı sanılan Tamamı doğal taşın oyularak yapıldığı Kalenin Kesin tarihi bilinmemektedir.
Beş katlı olan Kalenin her katında çeşitli ebatlarda odalar mevcut olup, Kale tamamen doğal taş oyularak yapılmış ve kalenin içerisinden bakıldığında Eğerli vadisine en hakim yere sahip olduğu, ve stratejik önem taşıdığı görülür.

Kalenin arkasındaki Dağda hala o gönkü ordunun karargah olarak kullandığı yerlerin taş çakıllarının yıkıntılarını görmek mümkündür.
Anlatıldığına göre  Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat bu Rum Kalesini zaptetmek üzere buraya gelirken Taşlıcaya uğradığı biliniyor.
Bu Kalenin daha sonraki asırlarda Celâli isyanları döneminde ve Osmanlının son yıllarındaki otorite ve istikrar boşluğundan dolayı yaşanan bazı haydutluk olaylarında  kullanılmış olması muhtemeldir. 
 
 
EĞERLİBAŞKÖY CAMİSİ
 
Köy Tüzel kişiliğine ait olan caminin 1295 yılında Köy halkı tarafından yapıldığı, dört duvarının  çatıya kadar yontma taştan,  Cami içi, minber, çatı ve Minaresinin ise mükemmel işçilikle ahşaptan yapılmış olduğu, camiyi yapan ustası ise bilinmemektedir.
1976  yılında Köy Muhtarı ve köylülerin girişimi ile çürümeye yüz tutan Ahşap minare yıkılarak Kilis’ten getirtilen özel taş ile yeni minare yapılmış ve  hizmete sunulmuştur
 
2000 yılında köy Muhtarı ve Dernek yöneticilerinin gayretli çalışması, Köy halkının maddi destekleri ile çürümeye yüz tutan çatı ve iç mekan  yıkılmış, tarihi dokusu bozulmadan Cami beton çatı ile kaplanmış, iç mekan ve minber yerden tavana kadar çini ile kaplanmış, pencereler pimapen’den yapılmış, taban halısı ise yenilenerek halkın hizmetine sunulmuştur. 
 
EĞERLİ BAŞKÖY ÇEŞMESİ
Köy içine yaklaşık 1 Km. mesafede bulunan Ören denilen bölgeden Künk adı verilen topraktan yapılmış büzlerle köye getirilen su, Köy  Camisinin Giriş kapısının tam karşısında Yapım tarihi ve ustası bilinmeyen Yontma taş duvardan oluşan muhteşem gövdesi ile iki kısım yapılan çeşmenin bir kısmı kadınlar bölümü bir kısmı ise erkekler bölümü olarak düşünülmüş. 

Erkekler bölümünde bulunan 4 adet kurna adı verilen borulardan bol miktarda su çeşme gövdesine birleşik olarak yapılan oluk denilen uzun havuzlara dolar. Namaz vakitlerinde camiye gelen köy halkı ve misafirler bu kurnalardan akan sulardan Abdest alır cami önünde oturup sohbet edenler su ihtiyaçlarını buradan temin ederler.Günün belirli vakitlerinde evcil hayvanlar bu çeşmeye su içmeye getirilir.

Kadınlar bölümünde 1 adet  erkekler bölümünde 1 adet bulunan büyük tomruklardan oyularak yapılan ağaç oluklarda (Havuz) ise son baharda un öğütülecek ve bulgur yapılacak Ekin (Buğday) bu oluklarda yıkanırdı.
 

Kadınlar bölümünde ise Köyümüze  su deposu yapılıp her evin önüne çeşme getirilinceye kadar, kadınlar bölümünden köyün genç kızları evlerin günlük su ihtiyacını karşılamak için akşam üzeri Güğüm ve Helke adı verilen su kapları ile evlere su taşırlar, bütün köylünün çamaşırları Nöbet konularak (Sıra alınarak) yine kadınlar bölümünde bakır su kazanlarında su kaynatılarak bu bölümde bulunan çay taşı adı verilen taşların üzerinde kadınlar tarafından  ayak ile teperek yıkanırdı. 

Daha sonradan köy hizmetleri tarafından  köye 4 Km . de bulunan ılıman denilen bölgedeki kaynak suyu köye getirerek 100 tonluk su deposu yapılmış bu su deposundan  köy içerisine döşenen su şebekesi ile bütün evlerin su almaları sağlanmış, taş üzerinde çamaşır yıkamak , ağaç oluklarda ekin yıkamak, akşamüzeri evlere su taşımak anılarda kalmıştır.


 

  
 
KÖY KONAĞI
Devlet tarafından köyümüze ayrılan ödenekle 1976 yılında yapılan Köy Konağı  köylünün hizmetine sunulan binada Muhtar odası, oturma odası, misafir odası, wc, mutfaktan oluşuyordu. 

1990 yılında  kurulan Köy Derneğinin köyümüzde vefat edenlerin cenazelerinde toplu yemek hizmeti vermeye başlaması ile mevcut köy konağının mutfak ve odalarının yetersiz olduğu görüldü. 

Köy derneği ve Köy Muhtarı öncülüğünde  Köylülerin’de maddi ve manevi desteği alınarak çok amaçlı  Mutfak, 200 kişinin aynı anda yemek yiyebileceği salon ve 150 kişinin aynı anda namaz kılabileceği  bayan mescidi ilave edildi.

Mutfak araç gereçleri ile salonda kullanılacak masa sandalye temin edilerek halkın hizmetine sunulmuş, bununla’da yetinilmeyip  salon ve mutfağın tamamı Köy derneği tarafından 2004 yılında kalebodur ile kaplanarak daha temiz bir ortamda yemek yemeleri için Köy halkının ve misafirlerin hizmetine sunulmuştur.
2006 yılında ise pencerelerin eskimesi ve görüntüsünün hoş olmadığı için  pencereler pimapen ile, giriş kapısı  ise çelikten yaptırarak daha temiz olması sağlamıştır 

Köyde Düğün, Nişan yapan ve başka nedenlerle toplu merasim tertip eden köy halkı köy Konağının imkanlarından faydalanıp misafirlerini temiz bir ortamda ağırlayabilme imkanına sahip bulunmaktadır.

 

İLKÖĞRETİM OKULU VE SAĞLIK OCAĞI

 

DEĞİRMENCİLER MAHALLESİ

 


Yazdır  
  Küçült

 Derneğimizin 03.05.2009 tarihinde yapılan Olağan üstü Genel Kurul toplantısında, Divan Başkanı tarafından izin verilmeyen Saffet ARLI'nın konuşma metni için.. RESMİN ÜZERİNE TIKLA

Yazdır